Όταν βλέπετε τηλεόραση, χρησιμοποιείτε υπολογιστή, ταξιδεύετε σε λεωφορείο, τρένο ή αεροπλάνο, χρησιμοποιείτε πλαστικά. Όταν πηγαίνετε στο ιατρείο ή το νοσοκομείο ή ψωνίζετε στο παντοπωλείο, βασίζεστε και πάλι σε πλαστικά.

Από πού προέρχονται τα πλαστικά … και τι είναι αυτά;

Τα πλαστικά παράγονται από υλικά που βρίσκονται στη φύση, όπως φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακας, μέταλλα και φυτά. Τα πρώτα πλαστικά κατασκευάστηκαν από τη φύση – ξέρατε ότι το καουτσούκ από ένα καουτσουκόδεντρο είναι στην πραγματικότητα ένα πλαστικό;

Το ενδιαφέρον για την κατασκευή πλαστικών προέκυψε κατά τη δεκαετία του 1800 για να αντικαταστήσει σπάνια υλικά, όπως το ελεφαντόδοντο και το κέλυφος της χελώνας. Τα πρώτα συνθετικά πλαστικά προήλθαν από κυτταρίνη, μια ουσία που απαντάται σε φυτά και δέντρα. Η κυτταρίνη θερμάνθηκε με χημικές ουσίες και είχε ως αποτέλεσμα ένα νέο υλικό που ήταν εξαιρετικά ανθεκτικό.

Οι πρώτες ύλες για τα σημερινά πλαστικά προέρχονται από πολλά μέρη (μερικά ακόμη χρησιμοποιούν αλάτι!), Αλλά τα περισσότερα πλαστικά μπορούν να κατασκευαστούν από τους υδρογονάνθρακες που είναι άμεσα διαθέσιμοι σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα.

Η Χημεία

Η χημεία των πλαστικών μπορεί να είναι περίπλοκη, αλλά τα βασικά είναι απλά. Σκεφτείτε τα μαθήματα επιστήμης του γυμνασίου σας σχετικά με τα άτομα και τα μόρια (ομάδες ατόμων). Τα πλαστικά είναι απλά αλυσίδες ομοειδών μορίων που συνδέονται μεταξύ τους. Αυτές οι αλυσίδες ονομάζονται πολυμερή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά πλαστικά αρχίζουν με “πολυ”, όπως το πολυαιθυλένιο, το πολυστυρένιο και το πολυπροπυλένιο. Τα πολυμερή συχνά κατασκευάζονται από άνθρακα και υδρογόνο και μερικές φορές οξυγόνο, άζωτο, θείο, χλώριο, φθόριο, φώσφορο ή πυρίτιο.

Ο όρος “πλαστικά” περιλαμβάνει όλα αυτά τα διάφορα πολυμερή.

Αν και υπάρχουν πολλά πολυμερή, τα πλαστικά γενικά είναι ελαφριά με σημαντικούς βαθμούς αντοχής. Τα πλαστικά μπορούν να μορφοποιηθούν, να εξωθηθούν, να χυτευθούν και να διοχετευθούν σε φαινομενικά απεριόριστα σχήματα και μεμβράνες ή αφρούς ή ακόμη και να τραβηχτούν σε ίνες για υφάσματα. Πολλοί τύποι επικαλύψεων, στεγανωτικών και κόλπων είναι στην πραγματικότητα πλαστικά.
Ótan vlépete tileórasi, chrisimopoieíte