Εν γένει, το αλουμίνιο είναι ένα ασημί λευκό μέταλλο, και πιο συγκεκριμένα το δέκατο-τρίτο στοιχείο στον περιοδικό πίνακα. Η πιο κοινή μορφή αλουμινίου που βρίσκεται στη φύση είναι τα θειικά αργίλια. Αυτά είναι μέταλλα που συνδυάζουν δύο θειικά οξέα: ένα βασισμένο σε αλκαλικό μέταλλο (λίθιο, νάτριο, κάλιο ρουβίδιο ή καίσιο) και ένα βασισμένο σε μέταλλο από την τρίτη ομάδα του περιοδικού πίνακα, κυρίως αλουμίνιο.

ΕΛΑΦΡΥ
Είναι ένα από τα ελαφρύτερα μέταλλα στον κόσμο: είναι σχεδόν τρεις φορές ελαφρύτερο από το σίδηρο. Αυτό μειώνει το κόστος κατασκευών με αλουμίνιο. Η χρήση του σε οχήματα μειώνει το νεκρό βάρος και την κατανάλωση ενέργειας ενώ αυξάνει την ικανότητα φόρτωσης. Αυτό μειώνει επίσης τον θόρυβο και βελτιώνει τα επίπεδα άνεσης.

Η αντοχή του μπορεί να προσαρμοστεί στην εφαρμογή που απαιτείται τροποποιώντας τη σύνθεση των κραμάτων του. Τα κράματα αλουμινίου-μαγνησίου-μαγγανίου είναι ένας βέλτιστος συνδυασμός μορφοποίησης με αντοχή, ενώ τα κράματα αλουμινίου-μαγνησίου-πυριτίου είναι ιδανικά για φύλλα αμαξώματος αυτοκινήτου, τα οποία δείχνουν καλή σκλήρυνση της ηλικίας όταν υποβάλλονται στη διαδικασία βαφής.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ


Είναι εξεραιτικά ανθεκτικό στη διάβρωση, επειδή η επιφάνειά του καλύπτεται πάντα από ένα εξαιρετικά λεπτό, αλλά πολύ ισχυρό στρώμα οξειδίου. Αυτό εμποδίζε ιτην περαιτέρω επαφή με το περιβάλλοην. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εφαρμογές όπου εκτίθεται σε διαβρωτικά μέσα, όπως σε ντουλάπια κουζίνας και σε οχήματα. Γενικά, τα κράματα αλουμινίου είναι λιγότερο ανθεκτικά στη διάβρωση από το καθαρό αλουμίνιο, εκτός από τα κράματα θαλάσσιου μαγνησίου-αλουμινίου. Διαφορετικοί τύποι επεξεργασίας επιφανειών όπως ανοδίωση, βαφή ή βερνίκι μπορούν να βελτιώσουν παραπάνω αυτήν την ιδιότητα.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Το αλουμίνιο είναι ένας εξαιρετικός αγωγός θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας και σε σχέση με το βάρος του είναι σχεδόν διπλάσιος αγωγός από τον χαλκό. Αυτό έκανε το αλουμίνιο την πρώτη επιλογή για μεγάλες γραμμές μετάδοσης ισχύος. Είναι επίσης μια υπέροχη ψύκτρα για πολλές εφαρμογές που απαιτούν γρήγορη απομάκρυνση της θερμότητας, όπως σε μητρικές πλακέτες υπολογιστών και φώτα LED.

ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ


Το αλουμίνιο είναι ένας καλός ανακλαστήρας του ορατού φωτός καθώς και της θερμότητας, και αυτό μαζί με το χαμηλό βάρος του, το καθιστά ιδανικό υλικό για ανακλαστήρες, για παράδειγμα, σε φωτιστικά σώματα ή κουβέρτες διάσωσης. Οι δροσερές στέγες από επικαλυμμένο αλουμίνιο είναι πολύτιμες για τη μείωση της εσωτερικής ηλιακής θερμότητας σε ένα σπίτι, αντανακλώντας έως και το 95% του ηλιακού φωτός.

ΕΥΠΛΑΣΤΟ
Το αλουμίνιο είναι όλκιμο και έχει χαμηλό σημείο τήξης και πυκνότητα. Μπορεί να υποστεί επεξεργασία με πολλούς τρόπους σε λιωμένη κατάσταση. Η ολκιμότητα του επιτρέπει τη διαμόρφωση προϊόντων αλουμινίου κοντά στο τέλος του σχεδιασμού του προϊόντος.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Σε αντίθεση με τον χάλυβα, ο οποίος γίνεται γρήγορα εύθραυστος σε χαμηλές θερμοκρασίες, το αλουμίνιο παρουσιάζει αυξημένη εφελκυστική αντοχή καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν.

ΜΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ
Το αλουμίνιο είναι μη μαγνητικό, καθιστώντας το χρήσιμο για ηλεκτρικές θωρακίσεις όπως σε δίσκους υπολογιστών, κεραίες πιάτων, μπάρες ή περιβλήματα μαγνητών.

ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΔΑΣΜΩΝ

Το αλουμίνιο είναι ένα εξαιρετικό ηχομονωτικό και χρησιμοποιείται για την κατασκευή οροφών. Χρησιμοποιείται επίσης σε προφυλακτήρες αυτοκινήτων λόγω των απορροφητικών ιδιοτήτων του.

ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΝΘΗΡΑ
Το αλουμίνιο δεν παράγει σπινθήρες όταν έρχεται σε επαφή με το ίδιο ή με άλλα μη σιδηρούχα μέταλλα.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το αλουμίνιο είναι 100% ανακυκλώσιμο και το ανακυκλωμένο αλουμίνιο είναι πανομοιότυπο με το παρθένο προϊόν. Αυτό το καθιστά πολύ πιο οικονομικό υλικό  για τις παραγωγικές διεργασίες. Μόνο περίπου το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή του πρωτογενούς μετάλλου απαιτείται αρχικά στη διαδικασία ανακύκλωσης.